Huawei Kehilangan Akses Kepada Google dan Android Serta Merta

Akibat dasar kerajaan Amerika Syarikat yang mengenakan tindakan ke atas barangan import dari China, kini Google telah menghentikan operasi perniagaannya dengan Huawei, salah satu pengeluar telefon mudah alih terkemuka di dunia, berkuatkuasa serta-merta. – Reuters.  Ini sekaligus boleh mewujudkan gelombang kejutan di seluruh dunia yang akan memberikan kesan besar kepada pengguna dan perniagaan Huawei di seluruh dunia.

Menurut Reuters,

“Huawei Technologies Co Ltd akan segera kehilangan akses kepada kemas kini kepada sistem pengendalian Android, dan versi telefon pintarnya yang lain dan di luar China juga akan kehilangan akses kepada aplikasi dan perkhidmatan popular termasuk aplikasi Google Play Store dan Gmail,”

Pada Khamis yang lepas, pentadbiran Amerika Syarikat (USA) dibawah Donald Trump telah menambah Huawei dalam senarai hitam perdagangan mereka lantas itu akan menyukarkan Huawei untuk melakukan perniagaan dengan syarikat Amerika Syarikat. Google adalah salah satu daripada syarikat Amerika Syarikat dengan jumlah pengguna tertinggi di dunia menggunakan Android sistem operasi sumber terbuka.

Mereka tidak akan dapat mendapatkan kemas kini Android baru, patch keselamatan  bahkan akan kehilangan akses ke Google Play Store yang membuat sebahagian besar pengguna Android akan mengalami masalah. Senarai telefon pintar yang kehilangan akses ke produk Google meliputi model yang baru dilancarkan oleh Huawei termasuk P30, P30 Pro, Mate 20 Pro dan yang akan dilancarkan selepasnya.

Pada suku tahun baru 2019, Huawei menghantar lebih daripada 59 juta telefon pintar seluruh dunia. Sumber yang lebih dekat dengan perkara itu menyebut bahawa Google terpaksa mengakhiri hubungan dengan Huawei akibat penyenaraian hitam Huawei di USA. Jika tidak, Huawei dijangka menjadi penjual terbesar peranti berkuasa Android di dunia yang mengalahkan Samsung dan pengeluar telefon pintar China lain dengan margin yang baik.

Namun begitu Huawei akan terus mempunyai akses kepada versi sumber terbuka berlesen sistem pengendalian Android, yang boleh digunakan oleh semua orang.

Sehingga kini Huawei masih belum mengulas tentang perkara ini. Tetapi dalam temu bual baru-baru ini untuk penerbitan Japenese Nikkei, CEO Huawei telah menyebut, “pertumbuhan Huawei mungkin lambat di bawah sekatan USA, tetapi hanya sedikit.”

Sekatan dan tindakan yang dikenakan oleh Google yang berpangkalan di USA tersebut akan mengubah permainan kuasa antara pengeluar telefon pintar yang berbeza tetapi hanya masa yang akan membuktikan bagaimana syarikat telefon pintar Cina dan kerajaan China akan bertindak balas dan bertindak balas terhadap ini.
 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge