Felda 2.0 Inisiatif Najib Transformasi 317 Tanah Rancangan Felda

Kredit Gambar : NST

BENTONG: Sejumlah 10,338 peneroka Felda telah kembali ke rancangan tersebut, iaitu setelah enam bulan selepas mereka diberi peluang kedua, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata peneroka terdiri daripada mereka yang sebelum ini tidak menjual produk mereka ke Felda serta peneroka yang telah menyaman Felda.

Para peneroka pada mulanya diberi peluang kedua untuk kembali ke Felda oleh Najib pada bulan Julai, ketika Perdana Menteri mengumumkan enam insentif untuk peneroka Felda pada sambutan Hari Peneroka Felda 2017 di Putrajaya.

“Peluang kedua diberikan untuk memastikan peneroka terus menikmati semua insentif yang diumumkan untuk semua peneroka Felda.

“Alhamdulillah, selepas enam bulan sejak pengumuman itu, 10,338 peneroka telah memutuskan untuk kembali ke Felda, menjadikan bilangan peneroka Felda kini pada 105,294 atau 93.5 peratus. Tahniah kepada semua.

“Ini jelas menunjukkan bahawa peneroka terus mempercayai Felda dan akibatnya, tuntutan bahawa peneroka tidak lagi dengan kerajaan,” katanya.

Sejumlah 10,338 peneroka Felda telah kembali ke skim itu, enam bulan selepas mereka diberi peluang kedua, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Najib berkata ketika pelancaran inisiatif Felda 2.0 di Felda Lurah Bilut, dekat, di sini, hari ini.

Turut hadir bersama adalah Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dan ahli exco negeri Pahang.

Najib dalam ucapannya juga telah menyeru peneroka Felda di seluruh negara untuk bekerjasama untuk menjadikan skim tanah sebagai warisan. Felda 2.0 adalah inisiatif untuk mengubah dan memberi pandangan baru kepada 317 skim tanah Felda di negara ini.

Inisiatif baru ini bukan sahaja tertumpu kepada mewujudkan komuniti Felda yang bijak dan mampan, tetapi juga berdaya tahan dari segi ekonomi dan persekitaran.

Felda 2.0 adalah satu inisiatif yang memberi penekanan kepada strategi atau pendekatan ‘terbuka dan berupaya’ yang membawa peningkatan dalam masyarakat Felda yang sesuai dengan kemudahan teknologi semasa dan aspirasi masa depan yang telah dipenuhi.

Felda Lurah Bilut dipilih sebagai perintis untuk program ini kerana pentingnya sejarah Felda sebagai penempatan pertama yang dibuka pada tahun 1958 untuk program pembangunan tanah dalam kelompok untuk pertanian di negara ini.

Lembah di Titiwangsa  telah mengalami perkembangan pesat dengan pelbagai kemudahan, malah pada November tahun lalu ia diiktiraf sebagai skim tanah pertama yang telah menjadi bandar pintar melalui Lembut Digital Valley, yang merupakan projek perintis di bawah inisiatif Felda 2.0

>
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge