Perbezaan Akaun Google Adsense US dan UK

Saya sering menulis berkenaan program Google Adsense pada pembaca yang sudah pernah membaca artikel berkaitan Adsense di blog ini. Pada kali ini saya ingin menulis berkenaan perbezaan di antara Google Adsense US dan UK.

Saya faham pasti ramai yang akan bertanya bagaimana saya menggunakan akaun US dan UK ini padahal saya tinggal di Malaysia? Saya amat senang untuk menjawab pertanyaan tersebut pada artikel akan datang namun untuk jawapan yang segera silakan hubungi saya di facebook peribadi saya. Dua jenis akaun ini amat popular dan dianggap normal digunakan oleh blogger luar negara namun agak sedikit pelik dan aneh serta janggal bagi sesetengah Malaysian jika saya menggunakannya juga di Malaysia. Saya yakin saya bukanlah the only one Malaysian sahaja yang menggunakan akaun US dan UK malah ada beberapa blogger juga berbuat perkara yang sama dan sehingga kini masih menikmati side income dari program PPC ini.

Oleh kerana saya masih lagi bergelar mahasiswa maka saya akan ceritakan mengikut pemerhatian saya seorang pelajar. Tidak sedikit mahasiswa yang pernah menuntut di US dan UK pernah memiliki akaun jenis ini ketika mereka berada disana. Dan apabila mereka pulang, mereka masih menggunakan akaun yang sama. Ini adalah cerita yang paling mudah untuk difahami. Lalu bagaimana pula dengan mereka yang tidak pernah belajar di US dan UK tapi masih mahu menggunakan akaun jenis ini? Saya akan menulis artikel berkenaan ini di lain hari.

Ada dua perbezaan yang ketara bagi kedua jenis akaun Adsense ini yang saya akan listkan.

Pertama : Currency

Akaun US menggunakan currency USD manakala akaun UK menggunakan currency GBP (Pound Sterling)

Kedua : Cukai

Akaun US memerlukan individu untuk melengkapkan borang bagi membolehkan pihak Google mengetahui individu tersebut adalah benar-benar bermastautin di USA.
Bagi tujuan ini setiap akaun US adala diwajibkan melalui dua proses verifikasi iaitu proses submit PIN dan submit SSN ID (Social Security Number). Agak rumit kan?
Tapi bagi akaun UK kita hanya melalui proses normal dimana PIN akan dihantar ke alamat kita di UK dan tiada tax verify identidy dikenakan.

Baiklah, semoga penulisan ringkas ini bermanfaat buat mereka yang ingin mencuba untuk memiliki Adsense jenis ini. Bagi mereka yang ingin mendapatkan satu akaun US/UK saya
masih menyediakan khidmat untuk membuat akaun Adsense anda. Sila hubungi saya di facebook (Hafiz Saputra) dan jangan lupa baca di tab menu “Adsense” sebelum
membeli ya.

Ohh hampir terlupa, kedua-dua jenis akaun ini mempunyai persamaan dari segi pembayaran dimana kita akan mendapatkan payment melalui Payoneer sebebum kita boleh transfer jumlah tersebut ke akaun bank lokal kita di Malaysia.

Sila search di kotak carian di blog ini dengan kata kunci “cara daftar akaun payoneer” untuk mengenali lebih dekat lagi apa itu Payoneer.

Saya sediakan juga pautan lain untuk daftar Payoneer. Sila klik Nahh dan selamat membaca kerana membaca itu jambatan ilmu. 😀

>
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge